Om webbplatsen

Vem

Rikard Linde

Epost

rikard@vadarframing.se

Twitter

@vadarframing

RSS

http://vadarframing.se/rss

Utskick

Vill du ha ett meddelande när jag publicerar något? Utskicken kommer sporadiskt när det finns något vettigt att meddela, alltså inte speciellt ofta.
Fyll i din epostadress i formuläret

*Aldrig skräppost

Varför gör jag detta?

Jag gillar progressiv politik. Jag vet att människor bryr sig om och tar ansvar både för sig själva och för varandra. Tillsammans skapar vi ett bättre samhälle och ett friare liv.

Det progressiva är en del av mig och efter många års sökande känns det som jag hittat rätt, att mina åsikter rimmar med känslan inombords.

Men jag växte upp i en borgerlig familj och röstade borgerligt i åtminstone ett decennium. Full-on borgerlig. Det kändes rätt att tycka som jag gjorde då och nu känns det rätt att tycka som jag gör nu. Åsikterna och jag hör liksom ihop.

Så hur kan en och samma person bära på vitt skilda åsikter och vad säger det om hur vi människor fungerar?

Framing handlar om hur vi tänker och formar vårt tänkande. Det är ett koncept i gränslandet mellan kognitionsvetenskap, lingvistik, psykologi och kommunikation.

Jag har ägnat mig åt frågorna i tjugo år. Kan inte sluta, det är så sjukt intressant.

De senaste decenniernas hjärnforskning klargör hur människor tänker, hur tänkandet formar våra liv och därifrån går det att dra slutsatser om hela samhällets utveckling.

Min ambition är att du ska förstå varför du tycker som du gör, varför alla människor tycker som de gör. Det ger dig en grund för ditt aktiva engagemang och för att förändra samhället tillsammans med andra.

Längs vägen lär du dig hur känslor hänger ihop med tankar, att metaforer är viktiga tankeverktyg och om upprepningens betydelse för tänkandet.

Rikard Linde
Bagarmossen, januari 2020