Jag vet inte om det finns gift i morfars grav men det vore inte överraskande. När Tjernobyl havererade fick Sverige radioaktivt nedfall via regnmolnen och den natten regnade det i Helgum där han ligger och nånting har nog sökt sig ner i jorden kring kyrkan. Det syns givetvis inte men vi äter inte längre gädda från Faxälven eller hjortron från myrarna runtikring.

Det jag saknar mest nu när mina barn växer upp är att kunna ro ut med dem och fiska tillsammans, ro drag som det heter. Som jag och brorsan gjorde med morfar. Friskt sjövatten och frisk luft. Levande skogar. Och sen lagade vi pepparrotsgädda med mandelpotatis. Som barn vandrade mamma på skogsstigarna och plockade åkerbär, om hon hade turen att hitta dem.

Mina barn har fortfarande inte varit där.

Gifter är något människor undviker av den enkla anledningen att de kan skada och döda oss. Förutsatt att vi förstår att det handlar om gift.

Vi måste börja använda ordet kärngifter istället för kärnavfall, bränsleavfall eller atomsopor. Radioaktiva material är dödligt giftiga för djur och växter och hur vi uttrycker en idé styr hur människor tänker och agerar.

För alla djur och växter kan exponering för radioaktiv strålning medföra ofattbart svåra skador. Människor riskerar att drabbas av cancer, av reproduktiva defekter, störningar i immun- och hormonsystem och givetvis också död. Djur vars föräldrar exponerats för radioaktivitet kan födas med mutationer.

Så varför säger vi avfall och sopor, det handlar ju om gift!

Hur en idé uttrycks påverkar hur människor känner, förstår och upplever den.

När du tänker på kärnavfall och atomsopor ser ditt inre bilder på soptippar, bruna bananskal, illaluktande miljöer och soptunnor. Ganska oskyldiga saker. Du känner kanske obehag, en något obekväm situation. Du är glad att det finns folk som tar hand om detta åt dig och att du slipper tänka på det.

Uttrycket kärngift sätter igång väsentligt starkare och mer obehagliga reaktioner som död, rädsla och oro. Det får oss att visualisera missbildningar, kräkningar och skyddskläder i sterila laboratorier.

På samma sätt formas den allmänna opinionen, och politiska beslut, av hur en fråga beskrivs. Debatten om kärnbränsleförvaret i Oskarshamn beskriver ett avfallsproblem och politikerna föreslår passande lösningar, som att gräva ner avfallet.

Skulle debatten istället handla om kärngifter tvingas vi tänka om. Ingen vettig människa gräver ju ner gifter. Nej gifter måste elimineras och det är ett mycket svårare problem. Men det är det problem vi har att hantera.

Vi måste börja använda ordet kärngifter, börja beskriva verkligheten korrekt. Radioaktiva material är dödligt giftiga för djur och växter.

På en kyrkogård kanske det spelar mindre roll vilka ämnen som letat sig ner i jorden men om vi gräver ner gifter där människor ska leva är det viktigt att allmänheten känner till att det är gifter, inte sopor eller avfall.